Norge er et ganske lite land både geografisk og økonomisk. Med fem millioner innbyggere har vi nærmest kun 0,2 prosent av verdens befolkning. Det er altså en ganske liten prosentandel av verdens penger som tilhører norske bedrifter og banker. Mange nordmenn sjekker derfor muligheten for å søke forbrukslån i utlandet. Det finnes noen spørsmål nordmenn ofte prøver å finne svaret på i denne sammenheng. Kan jeg få billigere rente? Blir jeg nødt til å opprette en utenlandsk bankkonto? Trenger jeg å betale tilbake forbrukslånet eller kan jeg bare glemme det? Har en utenlandsk bank mulighet til å ta meg til retten ved manglende betaling? Jeg har feriehus i Spania – kan jeg søke lån hos en spansk bank?
Spørsmålene er mange. Men èn ting skal være sikkert først som sist. Hvis du tror at du kan åpne bankkontoer i flere ulike land og få innvilget flere forbrukslån uten sikkerhet, så er det på tide at du får en «reality check». Det finnes ikke slike muligheter. Bankene er fullstendig klar over at folk prøver å lure til seg penger på mange forskjellige måter. Allikevel finnes det muligheter for deg som ønsker å se på mulighetene for å få tilsendt penger fra utlandet. Denne artikkelen viser deg hvor du bør lete.
Det skal nevnes at norsk banksektor er ganske internasjonal. Vel – hva menes egentlig med det?
Antallet forbrukerbanker har økt betraktelig i Norge de seneste årene. Et fåtall av disse har norske røtter. Det finnes riktignok banker som Monobank (drevet av bergensere), men de er i sterkt mindretall. Sannheten er at de aller fleste ferske forbrukerbankene i Norge har hovedkontor i utlandet. Swebank er, som navnet tilsier, svensk. Santander er eid av amerikanere. Dette er nemlig en gjennomgående trend. Et stort antall av forbrukerbankene med «norske» navn er egentlig tilknyttet utenlandske konsern. Riktignok prøver de å ”kamuflere” seg som lokale tilbydere av forbrukslån, men et raskt Google-søk avslører dem. Siden 2010 har det også vært en sterk økning i antall nordmenn som åpner konto i utlandet, blant annet for å kunne sette inn penger på nettspill.
Man kan lett søke forbrukslån hos utenlandskeide banker. Allikevel blir det ikke det samme som å «låne penger fra utlandet». Alle transaksjoner mellom bank og privatperson vil nemlig følge norsk lov og reguleringer. Det nytter altså ikke å gå inn på den danske, svenske eller spanske nettsiden til Santander og søke om forbrukslån. Lånet du mottar vil du mottatt som norsk statsborger. Dette betyr at lånet blir gitt gjennom deres norskregistrerte bank og må følge de retningslinjene som har blitt gitt av den norske stat.
Jeg har byttet statsborgerskap – når kan jeg søke forbrukslån i mitt «nye» land?
Her er reglene både litt kompliserte og varierte. Tenk deg at du sitter som styreformann i en bank og får utenlandske lånesøknader. Ville du bedt dine ansatte om å godkjenne dem?
Det bankene frykter mest er at lånet ikke tilbakebetales. Dette er noe som legger retningslinjer på hvordan bankene setter opp reglementet sitt. De fleste norske banker har et krav om at personen som søker lån har bodd i Norge i minst tre år. Enkelte banker krever at låntaker har bodd i Norge i opp mot fem år. https://www.forbrukslån.no inneholder mer dyptgående informasjon om hvilke banker det er snakk om.
Det finnes riktignok enkelte banker som kan villige til å gi forbrukslån til ”ferske” landsmenn. Ofte er dette lån med høyere effektiv rente og generelt dårligere betingelser. Rente- og kostnadsnivået på et lån gjenspeiler alltid bankens risiko. Som ny statsborger i et land sitter man ikke med veldig gode kort på hånden. Hva er sjansen for at man tar pengene og drar utenlands? Hvilke banker eller andre bedrifter kan gå god for at du er en god betaler? Slike spørsmål viser risikoen banken har ved å gi ut lån.
Det å bytte statsborgerskap er også en tidkrevende prosess, iht. UDI sitt regelverk. Ikke bare skal man ha bodd i sitt nye land i X antall år, men ofte krever det også haugevis med papirarbeid.
Finne utenlandske investorer gjennom andre kanaler
Avhengig av hvilket prosjekt du tenker å få investert i finnes det muligheter utenlands. Har du tenkt til å bruke pengene på å reparere bilen? Eller å få kjøpt en ny vaskemaskin? Mulighetene er nok forholdsvis små for å få utenlandske investorer til å finansiere slike prosjekter.
Men for deg som har et brennende ønske om å skape noe innovativt kan det være en god mulighet å se globalt. Mange bruker et forbrukslån til å dekke over kostnader når de starter bedrift. For mange er et slikt lån den eneste muligheten til å finansiere gründerdrømmen. Hvis du har en tjeneste eller et produkt som vekker global interesse kan det være greit å sjekke mulighetene i utlandet. Du har kanskje hørt om Kickstarter? Det er en global plattform hvor grundere kan søke om investering på nett. Investorene er ”mannen i gata” som har fattet interesse for produktet eller tjenesten du ønsker å levere.
Så hva kan vi egentlig lære fra alt dette?
Det er ingen tvil om at det kan være vanskelig å søke forbrukslån i utlandet. Ikke bare ønsker bankene å ha (streng) kontroll på hvem de låner ut penger til. Ofte setter også myndigheter en stopper for at penger forsvinner ut av landet. En tommelfingerregel er at man kun får lån i utlandet hvis man kan sette noe i sikkerhet. Forbrukerkreditt er ofte nærmest umulig å få innvilget i et annet land.
Det finnes dog muligheter for at utenlandske investorer vil investere i dine prosjekter. Riktignok kommer det helt an på hvilke prosjekter man snakker om. Mange tenker veldig snevert når de søker investorer til bedriften sin. Det å utelukkende se etter lokale eller nasjonale investorer kan potensielt bety at drømmen aldri går i oppfyllelse.
Tips: For å sammenligne tilbud på smålån og andre minilån kan det være lurt å besøke denne siden:
https://www.forbrukslån.no/smålån/.