Bøker er ikke spesielt dyre, med mindre vi snakker om innbundne nyutgivelser av kjente forfattere. For en ivrig lesehest kan likevel bokutgiftene balle på seg en del, spesielt om du alltid skal lese det siste av det siste. Her tar vi for oss noen tips til hvordan du kan spare penger på bøker.
Bytte eller låne bøker
Å bytte eller låne bøker til hverandre er ikke bare kostnadsbesparende, men også en god mulighet til å utvide repertoaret på hva man leser. Venner som selv leser mye, kan pense deg inn på forfattere som du ikke kjente til, og som du kanskje blir å elske etter å ha lest bøkene deres.
Å finne venner som vil bytte bøker med deg er enklere enn du tror. De du kjenner i dag er den mest nærliggende muligheten, men du kan enkelt finne nye bekjentskaper via for eksempel sosiale medier. Et søk på Facebook viser mange grupper for lesehester som du kan melde deg inn i.
Kjøp brukte bøker
Antikvariatene og bruktbutikkene har som regel massevis av brukte bøker å by på. Prisen på ei brukt bok er det som regel ingenting å si på. Begrensningene er at du sjelden finner nylig utgitte bøker i en brukthandel. Er du på jakt etter siste krim fra Jo Nesbø, trenger du neppe kaste bort tiden på å prøve å finne et brukt eksemplar.
Er det en eldre bok stiller det seg annerledes. Men, du vet aldri hva bruktbutikken har i sortimentet. Noen opplever nok bokjakta i brukthandelen som et forsøk på å skyte blink i blinde. For andre er det kanskje spennende å rote rundt i hyllene, uten noen som helst forventninger eller spesifikke mål. Innimellom dukker det opp overraskelser, eller bøker du ikke ante fantes men som du kanskje kommer til å elske.
Meld deg inn i en bokklubb
Nyutgivelser får du som regel billigst om du er medlem av en bokklubb. Klubbene tilbyr også bøker til rabattert pris, ofte med betydelige avslag sammenlignet med bokhandlere i butikk.
Før i tiden ble medlemmer av bokklubber regelmessig sittende fast med bøker de ikke ønsket å lese. For å avbestille månedens bok måtte man sende inn et ”nei takk” per brev. Siden prosessen var såpass knotete, endte mange opp med å glemme avbestillingen av bøker de ikke var interesserte i. Denne problemstillingen er så å si eliminert nå som alt foregår digitalt. Noen bokklubber krever fortsatt at man avbestiller, men det gjøres enkelt på klubbens hjemmeside. I tillegg har medlemmene selvsagt muligheten til å returnere uønskede bøker innenfor angrefristen.
Bruk biblioteket
I Norge har vi vedtatt ved lov at alle kommuner må tilby innbyggerne et eller flere folkebibliotek. Faktisk finnes det omtrent 700 av de. Folkebiblioteket skal tilby gratis lån av bøker (og en del andre ting og tang), i tillegg til at de har regler for hva de må ha i utvalget. Innkjøpsordningen sørger for at alle folkebibliotek har minst ett eksemplar av så å si alle nye utgivelser
Biblioteket er en gullgruve for bokinteresserte. Totalt finner du omtrent 23 millioner bøker i de norske folkebibliotekene. Det er med andre ord omtrent umulig å ikke finne noe lesbart der, uansett hvor kresen du måtte være. Vanligvis finner du også en innbydende leseatmosfære på biblioteket. Kanskje treffer du venner der, eller stifter nye bekjentskaper.
Få med deg Mammutsalget
Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen etablerte det såkalte Mammutsalget allerede i 1964, men tradisjonen er betydelig eldre (mer enn 130 år). Dette er bransjens største salgskampanje, og salget arrangeres årlig. I kampanjeperioden tilbys det inntil 805 bøker. Reglene for hva som tilbys setter en del begrensninger. Blant annet tilbys ikke pocketutgaver (kun innbundne bøker) dersom du vil ha papir i hånda. Men, e-bøker og lydbøker er med i utvalget. Rabattene er betydelige, ofte opp mot 80% avslag. I dag trenger du heller ikke vasse deg gjennom den til tider enorme folkemengden på Mammutsalgene. Om du vil kan du heller bestille bøkene på nett direkte fra bokhandlerne.
Du finner selvsagt bøker på salg også utenom Mammutsalget. Kjedene har vanligvis egne spesifikke kampanjeperioder. I tillegg har stort sett alle bokhandlere billighyller eller stabler midt i lokalet med rabatterte bøker. Mye av det som legges ut til nedsatt pris er litteratur med høy kvalitet, men som ikke regnes som ”ferskvare” lengre.